Információk

Faelgázosító kazánok: Az Atmos faelgázosító kazánok működéséi elve, hogy a fatüzelésű kazánokkal ellentétben az égés folyamata, ami a kerámiatérben történik teljesen szabályozva van. Az égéshez szükséges levegő adagolása, az előre menő vízhőmérséklet függvényében, a mechanikus huzatszabályozó segítségével történik, melyet ventilátor elektronika szabályoz.

Az Atmos faelgázosító kazánok két (hengeres) tűztérrel rendelkeznek. A felső tűztérben történik a fa elégetése, elgázosítása. Ez úgy történik, hogy a beszívott levegő egyharmada a felső térbe kerül, ezért ott tökéletlen égés megy végbe.

A füstgázok az égés során hosszabb idő alatt és egyenletesebben szabadulnak fel. Ennek a füstnek 60 %-a még éghető gáz, ezt egy kerámiatesten egy ventilátor átszív. Itt a beszívott levegő maradék részét hozzákeverve egy másodlagos égés jön létre. A füstgázok magas hőmérsékleten, fagázként égnek el.

Faelgázosító kazánjaink 15-150 kW teljesítmény tartományban érhetők el.

Az ATMOS kazánok kis mérete és kis tömege könnyebbé teszi a szerelésüket. A kazánt vezérlő termosztáttal vagy Laddomat 21-60-Laddomat 22-es egységgel és egyéb háromjáratú szelepekkel kell szerelni az optimális működés elérése érdekében.!!!!!

 • a visszatérő víz hőmérséklete min. 65 °C legyen.
 • A kazán üzemi hőmérsékletét 80–90 °C között kell tartani.
 • Javasolt puffer- tároló beépítése a kazán és a fűtési körök közé.

Az ellenégetés és a kerámia tűztér gyakorlatilag tökéletes égést tesznek lehetővé minimális égéstermék mellett. A kazánok teljesítik a cseh Környezetvédelmi Minisztérium 13/2002 sz. Irány elvének feltételeit a környezetbarát termék jelölés viseléséhez. A kazánok megfelelnek a CSN EN 303-5 3-5-as osztályának, ezzel teljesítik az EU normákat.

ATMOS GENERÁTOROK:

ATMOS Generátor a legjobb hatásfokkal rendelkező̋ faelgázosító kazán. ATMOS Generátor kazán, kimagasló technikai teljesítménnyel és emissziós paraméterekkel bír.

Az elgázosító kazán téglalap alakú tűztérrel rendelkezik, mely tűztér oldala speciális tűzálló kerámia burkolattal ellátott. Az alsó részen nyílások vannak a primer és a szekunder levegőnek, valamint fúvókák és a tűzálló kerámia elemek.

DOKOGÉN:

Az Atmos Dokogen generátor kazánok egy speciális égéstérrel vannak ellátva, ahol mindkét oldalon formázott kerámia elem van, mely óvatosan előmelegített primer levegőt adagol az alsó tér felé, itt a fúvóka nyílásból szekunder levegő áramlik az alsó égéstérbe, ami gömb alakú kerámiákkal van ellátva. A hátsó füstgáz elvezető csatorna hőcserélőkkel van felszerelve.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a kérdéseket, amelyeket legtöbbször teszik fel nekünk.

Érdemes puffertartály használni?

Szerintünk érdemes! A puffertartály beépítésével jóval hosszabb ideig lehet biztosítani a meleget, és elég naponta egyszer begyújtani. Nagyon szélsőséges időjárás esetén kell többször begyújtani, de ekkor sincs szó folyamatos táplálásról. Amennyiben a rendszerben nincs puffertartály, akkor a felesleges energia a kéményen keresztül távozik. A berendezés segítségével csak minimális energia veszik el. Főleg az átmeneti időszakokban fontos, hogy használjuk a berendezést, hiszen ekkor a kazán által előállított hőmennyiségből a felesleget a tartály tárolja. A puffertartály legnagyobb előnye, hogy a fűtési költség akár 70%-a is megtakarítható.

Mi az a Laddomat?

A Laddomat egy háromjáratú termosztatikus szelep és egy töltőszivattyú, melyet arra terveztek, hogy megvédje a kazánt a túl alacsony visszatérő hőmérséklettől. Állandó magas hőmérsékletet tart fenn, javítva ezzel a kazán hatásfokát, csökkenti a kátrányképződést, növeli a kazán élettartamát. Olyan fűtési rendszerekhez javasolt, ahol szilárd tüzelésű kazánnal puffertartályt töltenek.

Laddomat vagy sima háromjáratú szelep?

A hosszú évek tapasztalatai alapján inkább Laddomat! Mind a kettő ugyan azt a feladatot látja el, viszont a Laddomat beszerelése jóval rövidebb ideig tart és a kazán biztonságosan működik vele. A garancia három év mindkét termék esetében.

Mi az a gravitációs visszacsapó szelep?

A visszacsapó szelep egy egyszerű szerelvény, fő feladata a rendszerbe szerelve, a közeg áramlását csak egy irányba engedni. A rendszerbe szereljük, ha bármilyen okból nem akarjuk, hogy visszaáramoljon a közeg. A gravitáció segíti a szelepet záráskor A kazán és a puffer közt szükséges, a háromjáratú szelep és a szivattyú megkerülésére.

Mi az a rugós visszacsapó szelep?

A visszacsapó szelep egy egyszerű szerelvény, fő feladata a rendszerbe szerelve, a közeg áramlását csak egy irányba engedni. A rendszerbe szereljük, ha bármilyen okból nem akarjuk, hogy visszaáramoljon a közeg. A rugós visszacsapó szelep esetében egy rugó segít zárni, ha megszűnik az áramlás. A szivattyúk után kell bekötni.

Miért jó a pellet tüzelésű kazán?

 • A pellet ára kedvező
 • Egy pellet kazán működtetése automatikusan is megoldható, így egy  kényelmes fűtési rendszer alakítható ki a segítségével. 
 • A pellet zöldfűtésnek számít, hiszen teljes mértékben úgy viselkedik, mint egy biomassza. 
 • A pellet fűtés nem számít károsnak, hiszen az égés során csak széndioxid keletkezik, nem járul hozzá a kellemetlen üvegházhatás kialakításához.
 • Teljes mértékben megújuló forrásnak számít, szemben a fosszilis energiaforrásokkal.
 • A pelletek között is van jobb és gyengébb minőségű, természetesen itt is a magasabb minőségű termék a jobb választás, hiszen az ára rövid időn belül megtérül.

Mi az IP jelölés?

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány,írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg.

Tipikus jelölések elektronikai készülékeknél:
 1. IP65: teljes mértékben védett por ellen ÉS kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból
 2. IP66: teljes mértékben védett por ellen ÉS erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett
 3. IP67: teljes mértékben védett por ellen ÉS vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig
 4. IP68: teljes mértékben védett por ellen ÉS víz alatt folyamatosan használható

Miért jó az Infrafűtés és mik az előnyei/hátrányai?

Miért jó az Infrafűtés?

Az Infrapanelek és Infrasugárzókképesek arra, hogy a hőérzetet adó infravörös hullámokat mesterségesen elő állítsák. Ez a hullámhosszúság szemünkkel nem érzékelhető tartományban van, ugyanakkor meleg érzetet kelt. A napenergia jelentős részét ez teszi ki, ettől érezzük melegnek a napsütést, és ez az, ami hozzájárul a jó közérzetet megteremtéséhez, és pozitív hatással van az egész szervezetünkre. Az infrapanelek alacsony beruházási költséggel rendelkeznek ami egyszerű szerelhetőséggel és esztétikus megjelenéssel párosul, ezáltal könnyen beilleszthető a belső/külső terekbe.


Előnyök

 • olcsó telepítési költségek és gyors kivitelezés.
 • hosszú élettartam.
 • karbantartást nem igényel.
 • gazdaságosan üzemeltethető, mert helyiségenként szabályozható, valamint gyorsan felfűt, nem kell nagy tehetetlenségű közvetítő közeget felmelegítenie.
 • veszélytelen a használata, nincs tűz-, és robbanásveszély, nincs károsanyag kibocsátás, szénmonoxid mérgezés.
 • kis terület fűtésére is alkalmas (pl.: lábmelegítő)
 • működtetése a termosztát kezelésére korlátozódik.
 • egészséges fűtés, nem szárítja a levegőt, nem keveri a port.
 • nem keletkezik páralecsapódás a falakon.

  Hátrányok

 • adott esetben elektromos hálózatbővítést igényel.