Az ATMOS története

 

A cseh ATMOS gyár, napjainkban Európa egyik legnagyobb fa- és széntüzelésű kazánjainak gyártója. Az ATMOS gyárat Csehországban Jaroslav Cankař alapította 1935-ban. Kezdetben DOKOGEN márkanéven gépkocsik és hajók elgázosító egységeit gyártották, melyek  ugyanazon az elven működtek, mint a modern fatüzelésű kazánok.

1942-től a cég megkezdte az ATMOS márkájú kompresszorok fejlesztését, majd 1945-től a gyártását, melyeket az államosításig a világ minden részére exportáltak.

Külső cégeknek az államosítás után is sikerült megőrizni a fatüzelésű kazánok, elgázosító egységek, valamint kompresszorok gyártását.

1980-ban a PRAGOTHERM vásáron mutatta be a cég az első fa- és fahulladék elgázosító kazánokat.

1991-ben a cég ismét ATMOS néven újult meg, melyben a fejlesztéseket és a gyártást ifjabb Jaroslav Cankař indította újra. Ezt a Csehországban lezajlott politikai változások tették lehetővé. A mai napig 124 melegvizes kazántípust fejlesztettek ki,
melyeken 15 szabadalmat jegyeztettek be. A kazánok egyik első típusa az EKONOMIK volt 1962-ben.

Ma a tulajdonos, Jaroslav Cankař Úr családjának három nemzedéke dolgozik azon, hogy az európai piacot környezetbarát, energiatakarékos, jó minőségű kazánokkal lássák el, kíméljék a környezetet és spóroljanak az energiával.

Termékeiket 49 országba szállítják. 2006-ban 31.000 kazánt gyártottak, a gyár kapacitása évente 60.000 darab kazán.